> O U D N I E U W S <

Welkom terug in het jaar 2015

Op deze pagina's vind u de oude gepubliceerde nieuws items.

Maar ook niet alles. Kijk ook eens naar de verslagen van de jaren 2011 , 2012 , 2013 , 2014 , 2015 , 2016.

Laatste nieuwsVerslag exursie Amsterdamse WaterleidingDuinen (AWD) 27 december 2015
damherten AWD 2016
foto Brenda Smeele
De laatste vogelexcursie van het jaar ging traditiegetrouw naar de Amsterdamse Waterleidingduinen van WaterNet. Gekozen is voor de ingang Panneland nabij Vogelenzang. Ondanks de regendruppels onderweg, blijft het tijdens de hele excursie droog. En veel te warm voor de tijd van het jaar. Totaal 40 vogelsoorten gezien. Daarnaast veel Damherten. Opvallend weinig lijsterachtigen dit jaar. Geen Kramsvogels, slechts enkele groepen Koperwieken. Wel veel Mezen en (Vuur)goudhaan.

Verslag van de VWG over de excursie Rondje IJsselmeer 6 december 2015
Kleine Alk
foto Martijn de Jong
Op zondag 6 december hebben we een vogelexcursie rondom het IJsselmeer gemaakt. Enkele dagen van te voren werd veel regen voorspeld, maar gelukkig werd de voorspelling gunstiger en hebben we het tot de terugreis droog gehouden. Wel was het flink uitwaaien met een dikke windkracht zeven.

Door de harde wind was de verwachting voor het aantal vogels voorzichtig, maar uiteindelijk hebben we toch een mooie lijst met 63 soorten kunnen maken. Vooral de zangvogels hadden het moeilijk, maar de grote aantallen watervogels (die natuurlijk ook bij het IJsselmeer passen) zorgden ervoor dat het een zeer geslaagde dag was.

Verslag excusrsie VWG Alphen Ooostvoorne -Maasvlakte
buizerd
foto Hans Takke
Een dag met een mistig begin en met onverwachte momenten. Een leuke dag met leuke waarnemingen.
goudhaantje
foto Hans Takke

Verslag VWG excursie naar de Biesbosch op zondag 13 september 2015
Zeearend VisArrend In de stralende zon hebben we zondag 13 september met een groep van 15 personen genoten van de vogels in de Biesbosch. Vanaf de Zuidhaven (waar al een roepende ijsvogel werd gehoord) nabij Dordrecht werd een wandeling gemaakt langs de Merwede naar de, pas enkele jaren geleden aangelegde, Tongplaat. Het wandelpad leidde door een mooi ruig veld met daarin veel koeien en ook een waarschuwingsbord voor een loslopende stier. Hier gelukkig geen last van gehad en al snel zagen we de eerste vogels als rietgors, een op insecten jagend paapje en groepjes met putters die duidelijk lieten zien waarom ze ook de naam distelvink hebben. .....


Verslag Vogelreis Estland Mei 2015
Reis Estland

roodmus Estland 2015
Vogelen in een groep

Hierbij volgt het verslag van de fantastische vogelreis die wij maakten naar Estland. ‘Wij’ zijn: Stef Strik, Dick Warmerdam, Dinky van Berkel, Lies van der Wege, Esther Nix en Caroline Grimbergen.

We vertrokken op zaterdag 23 mei vanaf Schiphol. Na 2,5uur vliegen zetten we voet op Estlandse bodem en werden vanuit het vliegtuig al de eerste vogels gespot. De toon was gezet. Nadat we de koffers hadden, konden we de auto ophalen: een super-de-luxe 9-persoonsbus, waarin we al onze spullen gemakkelijk kwijt konden. Daarna op naar de supermarkt voor de eerste inkopen: brood, beleg, koekjes, fruit, bier en wijn, vooral veel wijn. And off we go! Op naar Matsalu National Park (NP).

Onderweg een korte lunch-stop en verder naar Altmoisa in Tuuru. Hier staat een prachtig guesthouse waar wij het weekend zouden doorbrengen, aan het randje van Matsalu NP. Na het inchecken zijn we meteen op pad gegaan en hebben we de noordkant van het NP bezocht. Een korte wandeling langs de kust met meteen al prachtige soorten als de roodmus, geelgors, grauwe klauwier, noordse nagtegaal, wielewaal en zeearend. Da’s een mooi begin! ’s Avonds hebben we in Hapsalu gegeten, in een echt Estlands restaurantje. Heerlijk!


Verslag VWG excursie naar Tiengemeten op zondag 14 juni 2015
bergeend
Op zondag 14 juni zijn we met 10 personen naar Tiengemeten geweest, een mooi stukje natuur in het Haringvliet. Bij het vertrekpunt van de pont werd de eerste goede soort al genoteerd: de cetti`s zanger. Deze vogel is bezig aan een opmars in Nederland en laat zich niet makkelijk zien, maar verraadt zich door een enorm harde zang.

Kneu

Verslag steltlopers excursie VWG 19-4-2015
snor
Onder "leiding" van Martijn de Jong vertrokken we met 11 deelnemers totaal in 3 auto's om 8 uur vanaf de parkeerplaats van Golfclub Zegersloot voor een mooi dagje "vogelen". Met kijkers, koffie en broodjes achterin en een ontluikend zonnetje bovenop gingen we eerst richting "De Groene Jonker".

blauwborst

VERSLAG IVN-EXCURSIE ZAANS RIETVELD 6 MAART 2015 – 2e PAASDAG
blauwborst
Op 2e Paasdag 2015 werd de jaarlijkse vogelexcursie Zaanse Rietveld gehouden. Met bewolkt weer en enkele motregenspetters was het prima vogelweer. Ondanks de vele aanwezige belangstellenden (35-40) werd er volop waargenomen. Gidsen: Maikell Verkade en Stef Strik.

wintertaling zomertaling


Excursieverslag verassings excurise 22 maart 2015
Roze Pelikaan
Zondag 22 maart, Naar Petten - Callantsoog voor doelsoort Roze pelikaan

Doelsoort voor deze “verassingsexcursie” was de Roze pelikaan van Callantsoog. Via de Harger- en Pettemerpolder, de Uitlandse Poder en het Zwanenwater tot Callantsoog. In de putten van Petten waren diverse steltlopers die een tussenstop maakten op hun reis naar het noorden, zoals de Kanoet, Krombekstrandloper, Bonte strandloper en Zwarte Ruiter. In het Zwanenwater werden wij verwelkomd door een roepende Roerdomp en diverse schreeuwende Waterrallen. Ook de Roodborsttapuit en de Rietgors waren teruggekeerd in hun broedgebied. In Callantsoog zat de Roze pelikaan geduldig op ons te wachten. De Siberische Braamsluiper, kennelijk aanwezig in dezelfde straat, is door ons niet ontdekt.

Roerdomp

Excursieverslag Brouwersdam en plan Tureluur 15-2-2015
Zeehond Zondag 15 februari, een dag met 70 soorten vogels.

En dan is er dat paartje ijseenden! Als slotakkoord van een dag-met-een-gouden-randje.

drieteen zwartezee De Groep

Topper WINTERVOGELS ZOEKEN OP DE MAASVLAKTE
21 december 2014 en 8 februari 2015
09.00 – 15.00 uur

LEES HIER HET RESULTAAT van 8 februari
IVN Vogelwerkgroep Alphen aan den Rijn heeft in het kader van de nieuwe Vogelatlas van Nederland de Maasvlakte geadopteerd om daar de wintervogels en broedvogels te tellen. De tweede wintervogeltelling vond plaats op zondag 8 februari 2015. Een stralende dag met altijd interessante waarnemingen.
Slechtvalk Huismussen
Maasvlakte Maasvlakte

Verslag Vogelexcursie naar Brouwersdam 25 januari 2015
middelstezaagbek hybridebrand-roodhals brandgans Zondag 25 januari, was het vroeg uit de veren. Om 9 uur verzamelen op de parkeerplaats van de golfclub in Alphen aan den Rijn. De slaap was al snel uit mijn hoofd verdwenen door het vrolijke gezelschap wat er stond. Niet iedereen kende elkaar, dus er waren buitenstaanders.

Onderweg stopten we nog bij de Koude Hoek. Ironisch genoeg was dit ook daadwerkelijk een koude plek.

Zeehond


LET OP Overstekende Vogels
WINTERVOGELS ZOEKEN OP DE MAASVLAKTE
21 december 2014 en 8 februari 2015
09.00 – 15.00 uur

LEES HIER HET RESULTAAT
Sinds 2012 wordt door vele amateurornithologen gewerkt aan de nieuwe vogelatlas voor Nederland. VWG Alphen aan den Rijn heeft de Maasvlakte geadopteerd om daar de winter- en broedvogels te tellen. We gaan er een leuk dagje van maken. In twee- of drietallen krijg je een kilometerhok toegewezen, waar je een uur lang alle soorten vogels opspoort en noteert. Na iedere telling komen we bijeen om resultaten uit te wisselen. En zoals we inmiddels weten staat de Maasvlakte garant voor een aantal bijzondere soorten. Daar gaan we voor! Doe mee en geef je op voor dit spektakel…..
GroepMaasvlakte_2014 Huismus
Maasvlakte Maasvlakte


Onderdeel van: