> O U D N I E U W S <

Welkom terug in het jaar 2014

Op deze pagina's vind u de oude gepubliceerde nieuws items.

Maar ook niet alles. Kijk ook eens naar de verslagen van de jaren 2011 , 2012 , 2013 , 2014 , 2015. Of Oud nieuws

Laatste nieuwsVERSLAG EXCURSIE VWG NAAR DE ZUIDPIER IJMUIDEN 16 november 2014
Roodkeelduiker Paarse Strandloper Eider De hele dag regen, maar toch volop vogelwaarnemingen. Drie uur over de pier wandelen leverde leuke waarnemingen op. Veel overvliegende Roodkeelduikers, enkele Dwergmeeuwen en volop Oeverpiepers. Paarse strandlopers en Steenlopers fourageren over de betonblokken.

Na een opwarmertje in Paviljoen Noordzee, waar het vogellogboek is bijgewerkt, nog een rondje om het Kennemermeer.

Pier

VERSLAG EXCURSIE VWG NAAR NOORD-HOLLAND 5 oktober 2014
Kleine Zilverreiger etend Vogelaars Route Er is een mooie ronde gereden, linksom om de kop van Noord-Holland. Vanaf de Putten van Petten, Callantsoog, naar de Balgzandpolder Den Helder, Amstelmeer en langs de Wadkust naar Den Oever.

Brabantse Biesbosch 7 september 2014 kort verslagje van van deze dag.
Kleine Zilverreiger vliegend Kleine Zilverreiger met Zwaan Kleine Zilverreiger Zeearend Met een mooie groep van 12 personen stonden we vanmorgen klaar voor de eerste excursie van het nieuwe seizoen, een bemoedigend begin. Grauw weer was voorspeld maar het zonnetje scheen en bleef schijnen en het werd bijna zomers warm. De eerste stop was in de Dordtse Biesbosch, een gebied dat voor ons nog onbekend was. Na een mooi wandelingetje langs de Merwede en ruige weilanden kwamen we op de eerste vogelplek. Opvallend waren de flinke aantallen grote zilverreigers, afgewisseld met ook een aantal kleine zilverreigers, die je toch minder vaak ziet. Ze waren druk aan het jagen en sprongen daarbij vaak op, klapperend met de vleugels, een mooi gezicht dat we deze dag nog vaak gezien hebben. Op het ondiepe water ook veel eenden en grauwe ganzen en af en toe vloog een bruine kiekendief over. Opeens werd het onrustig bij de watervogels en niet voor niets, een prachtige volwassen zeearend kwam aanvliegen, vloog een paar rondjes en joeg alle vogels de lucht in om vervolgens zelf te landen op een eilandje. Niet veel later volgde een juveniele zeearend, die dit jaar in De Biesbosch geboren is. We hebben ze schitterend kunnen bekijken en zagen verder o.a. nog lepelaar, dodaars en door het warme weer ook veel vlinders en libellen. De tijd vloog voorbij en het was tijd om met de veerpont richting de Brabantse Biesbosch te gaan. De visarend was hier de doelsoort en na 5 minuutjes rijden zagen we de eerste al gaan, helaas vloog deze al snel een eind van ons af. In Polder Oude Hardenhoek zagen we verder veel kwikstaarten, een tapuit, zwarte zwanen en ontdekte Jordan nog een prachtige ijsvogel die zich door de telescoop langdurig liet bekijken. Een geplande wandeling aan de andere kant van het water ging helaas niet door, ze waren volop in het gebied aan het werk en de fietsbrug was verwijderd, zonde! Iets verderop zagen we wederom een visarend en deze was druk aan het jagen en ving al vrij snel een vis(je). Eenmaal terug aan de Zuid-Hollandse kant zagen we bij de Tongplaat nog diverse kemphaantjes en een zwarte ruiter. Het was niet een dag met heel veel vogels maar wel hele leuke soorten.

Verslag excursie De Plateaux 14 juni 2014
excurieDePlateaux.jpg Grenzen vervagen in De Plateaux-Hageven, een Nederlands-Belgisch natuurgebied van Natuurmonumenten, waar Vogelwerkgroep Alphen aan den Rijn een excursie organiseerde. Mooie wandelexcursie door bos en over hei, langs vennen en vloeiweiden: een watersysteem van begin 19e eeuw! De Plateaux vormt één geheel met het Belgische natuurgebied Hageven ten zuiden van Valkenswaard en ligt tussen droge zandgronden en het beekdal van de Dommel. Een zeer gevarieerd landschap. Zonder er erg in te hebben ben je over de kronkelpaadjes de grens overgestoken en sta je in België.

cursus Vogelgeluiden 6 en 11 mei 2014
GroepsfotoVogelgeluiden06052014 Stef Strik en Gert-Jan Pieterse hebben voor IVN Alphen aan den Rijn e.o. een cursus Vogelgeluiden georganiseerd. Na de theorieavond op 6 mei volgde zondag 11 mei 2014 een excursie in Zegersloot-Noord, achter bezoekerscentrum de Vlinder.

Vanwege de regen en harde wind werd vooral vanuit het bos geluisterd naar zingende vogels. De Winterkoning was het meest prominent aanwezig. Maar ook de Kleine karekiet, Zwartkop en Tuinfluiter lieten goed van zich horen. De cursisten kunnen na deze cursus weer een aantal soorten op hun geluid herkennen. Vogelgeluiden zijn niet alleen leuk om te herkennen het voegt ook iets toe aan het waarnemen van vogels, immers horen is ook waarnemen. Ondanks pessimistische verwachtingen vanwege de weersomstandigheden, werden toch nog ruim veertig vogelsoorten gespot!

winterkoning tuinfluiter
Foto's van Gert-Jan Pieterse

Verslag excursie WATERLAND – IJSSELMEER 23 Februari 2014
Track _ Ijseenden
Foto's van Truusje Langejan
Verslag excursie Cursus Wintervogels 9 Februari 2014.
excursie wintervogels 9febr2014
Verslagje van de VWG excursie op 2-2-2014 naar de Brouwersdam en Plan Tureluur
Roodkeelduiker Middelstezaagbek Ijseend
Foto's van Martijn de Jong

Nieuwjaarswandeling IVN nieuwe stijl op alphens.nl met Maikell en Martijn.Onderdeel van: