> O U D N I E U W S <

Welkom terug in het jaar 2012

Op deze pagina's vind u de oude gepubliceerde nieuws items.

Maar ook niet alles. Kijk ook eens naar de verslagen van de jaren 2011 , 2012 , 2013 , 2014 , 2015. Of Oud nieuws

Laatste nieuwsJonge VWG leden op TV Vr. 28 september

Jonge vogelwerkgroepleden uit Alphen aan de Rijn waren op TV in "Nieuws uit de Natuur".

Volg hier hun avonturen.

Biesbosch Zo. 23 september

Met helaas slechts 4 deelnemers vertrokken we op een frisse herfstochtend richting de Brabantse Biesbosch. Eenmaal aangekomen viel de temperatuur flink tegen en in combinatie met de wind kon je zelfs al voorzichtig aan je winterjas gaan denken.

Verslag en tellijst van de excurie.Rondje Lauwersmeer Zo. 9 september

Naar diverse belangrijke vogelplaatsen rond het Lauwersmeer.

Tellijst van de excurie.Nederlandsche vogelen

Het vijfdelige Nederlandsche vogelen is een van de duurste, omvangrijkste en langstlopende uitgaven uit de geschiedenis van het Nederlandse boek. Tussen het verschijnen van het eerste en laatste deel zat niet minder dan 59 jaar. De prachtige gravures werden voor een groot deel gemaakt door de Amsterdamse graveur Christiaan Sepp.

Nu HIER bij de KB digtaal beschikbaar


Vogelreis Oderdelta en Warta 21–27 mei 2012

Maandagochtend 21 mei om 06.00 uur vertrokken we met 6 personen in 2 auto’s richting Polen voor een vogelreis naar de Oderdelta en Nationaal Park Warta, beiden gelegen in Noordwest-Polen, net over de Duitse grens.

Lees hier het verslag.Uitslag van fotowedstrijd “Vogels in onze omgeving”

Er waren natuurlijk nog veel meer inzendingen die de moeite waard zijn en daarom worden er 28 van de ingezonden foto’s getoond op de fototentoonstelling ‘Vogels in onze omgeving’ die enkele maanden in het IVN bezoekerscentrum te zien zal zijn. Wellicht zit uw foto hier ook tussen dus kom zeker een kijkje nemen!

IVN bezoekerscentrum De Vlinder aan de Burgemeester Bruins Slotsingel 15,2403 NC Alphen aan den Rijn


Amsterdamse Waterleidingduinen 30 december

Op zondag 30 december 2012 organiseerde Vogelwerkgroep Alphen aan den Rijn een vogelexcursie naar de Amsterdamse Waterleidingduinen

Het verslag en tellijst
Vogels in de Noord-Hollandse velden en het ijsselmeer 18 november

Op zondag 18 november 2012 organiseerde Vogelwerkgroep Alphen aan den Rijn een vogelexcursie naar Noord-Holland:

  • Ilperveld
  • Zuiderwoude
  • Gouwzee
  • Marken en Markermeer
  • Oostzanerveld en Het Twiske
Het verslag en tellijst
Dutch Birding weekend op Texel Vr. 12 oktober

We hebben weer veel soorten gezien.

De tellijstNachtzwaluw excursie op de Veluwezoom 23 juni 2012 Bord van NM op de Veluwezoom Uitzicht Veluwezoom 1

Dit was de laatste excursie van de eerste helft van 2012. Kijk in de agenda wat ve in het najaar allemaal van plan zijn.

Verslag van de excurie.Vogelexcursie Tiengemeten 13 mei 2012 LuchtFotoTiengemeenten groep10gem2012

Verslag van de excurie.Kijkscherm Zaansrietveld

Vogelkijkscherm in het Zaans Rietveld
03-05-2012

In het Zaans Rietveld ten zuiden van Alphen aan den Rijn is een vogelkijkscherm geplaatst.
[Meer informatie]


Bertus vast op de Zuid-pool
18-04-2012

Plancius Ons vogelwerkgroeplid Bertus de Lange is één van de twintig Nederlandse opvarenden van het schip de Plancius op de Zuid-pool. Bertus was op een 3-maanden durende vogelreis naar Antarctica. Hij maakt het goed.
Lees verder in het AD van vandaag.....
Uit nu.nl
De opvarenden van de Plancius, het Nederlandse schip dat vorige week vast kwam te zitten bij Antarctica, vertrekken woensdag naar huis.Beleef de lente in Alphen
10-04-2012

Geïnspireerd door 'Beleef de lente' biedt mijn collega Otje jullie een kijkje in een Alphens geval van Beleef de Lente.

Samen met haar man en drie kinderen was Otje in 2010 al snel onder de indruk van de prachtige beelden van de Vogelbescherming bij de vogelnesten van o.a. de ooievaar, oehoe, steenuil en slechtvalk.
Dagelijks werden alle webcams gevolgd en zagen ze de eieren gelegd worden, uitkomen en vervolgens de jongen opgroeien.
Het gevoel voor de natuur groeide en Otje zou Otje niet zijn als ze hiermee zelf ook aan de slag wilde.
otjedraaitdoor Maar nee niet over één nacht ijs, maar een goed plan en flink verdiepen in hoe je je een goede koolmezenkast maakt met webcam zonder dat de vogels daardoor gestoord worden. Voorjaar 2011 was het kastje helemaal in orde en werd het opgehangen met de hoop op ‘nieuwe bewoners’. Al snel kwamen de eerste bezoekers en heel voorzichtig werd er aan nestbouw begonnen. Zou het meteen de 1e keer lukken? Ja hoor, binnen een aantal weken was de nestkast vol met nestmateriaal, gevolgd door een nest vol eieren die succesvol uitgebroed werden. Na het uitvliegen van de jongen volgde zelfs een succesvol tweede nest.
Verbeteringen zijn altijd mogelijk en omdat je binnen in de kast geen kleur hebt volgde voor 2012 ook een buitencam. Nu maar weer afwachten en ja hoor de koolmezen begonnen zich in februari al te melden en in maart lag de kast al vol nestmateriaal. Begin april werd er ook in de nestkast overnacht en rond Pasen zijn de eerste eitjes gelegd. Alles is er klaar voor om mee te kunnen gaan kijken in een Alphens koolmezennestje.
Nieuwsgierig geworden? Beleef zelf de Alphense lente op:

http://www.otjedraaitdoor.nl/

Heb je vragen, wil je contact opnemen of een leuke reactie sturen? Plaats hem onder het kopje INFO op de site of je kunt ook een mail sturen naar info@otjedraaitdoor.nl

Veel kijkplezier gewenst!
Met vriendelijke groet,
Martijn


het vroege voorjaar
17-03-2012

Inmiddels is het alweer half maart en zitten we alweer in het vroege voorjaar. Dat is ook wel te merken want zodra het zonnetje maar even schijnt zie je veel mensen snel naar buiten gaan en gelijk hebben ze!

grutto op hek Ook voor de vogels is het voorjaar begonnen, we worden gewekt door zingende merels, veel zangvogels doen al flink hun best om indruk te maken en de eerste zingende tjiftjaffen zijn er alweer. In de polders rondom Alphen is de lente ook aangebroken. De scholekster is er alweer een poosje en de eerste grutto's kwamen ook enkele weken geleden al binnen. Inmiddels is het aantal grutto's sterk toegenomen en hoor je ze overal luid roepen en kun je groepen van honderden exemplaren tegenkomen. Ook de tureluur trekt langzamerhand weer het binnenland in en laat zich in de polders rondom Alphen weer horen en zien.

Een aantal goede plekken voor deze soorten zijn het Zaans Rietveld in Alphen, De Wilck bij Hazerswoude, de Voorofsche polder tussen Boskoop en Waddinxveen en het Weegje tussen Waddinxveen en Gouda. Grote groepen van honderden grutto's en scholeksters en soms ook wulpen (vooral Zaans Rietveld) zijn in deze tijd van het jaar erg normaal op deze plekken en ook vind je er vaak meerdere tureluurs. Op deze plekken zie je ook nog eenden zoals smient, krakeend, slobeend en wintertaling en in de lucht zweven regelmatig buizerds en torenvalken.

In april zal het aantal soorten in o.a. het Zaans Rietveld alleen maar toenemen (bijv. kleine plevier, groenpootruiter, kemphaan en zomertaling) maar de grote groepen weidevogels zullen steeds kleiner worden aangezien de vogels een nestplaats zullen gaan zoeken. Het is dus zeker de moeite waard in het voorjaar af en toe eens een rondje te gaan fietsen of een wandeling door de polders te maken!


Handen uit de mouwen in het Zaans Rietveld
25 feb 2012

werkdag_zaansrietveld_250212_4 Zaterdag 25 februari jl. hebben een aantal leden van de vogelwerkgroep Alphen, de werkgroep Vrijwillig Landschapsbeheer en een aantal cursisten van de IVN natuurgidsencursus de handen uit de mouwen gestoken in het Zaans Rietveld. Een gedeelte van het Zaans Rietveld is afgeplagd met de bedoeling het land geschikt te maken als broedplaats voor (weide)vogels. Naast het vele Pitrus schieten hier ook talloze wilgen de grond uit. Als er niets wordt gedaan zal hier over enkele jaren een bos staan. Om het land open te houden moet er worden ingegrepen. Met 14 mannen/vrouwen sterk en onder begeleiding van een heerlijk eerste lentezonnetje hebben we een flink aantal wilgen uit kunnen steken. Het is een zware klus die bij een aantal mensen zeker voor wat spierpijn heeft gezorgd. Ondanks de inzet is het werk nog niet af. Er staan nog steeds veel wilgen en op sommige plekken ook bramen. We gaan daar zeker mee verder! Omdat de eerste vogels al snel zullen gaan broeden mogen en willen we het gebied niet meer in. De volgende actie zal dus ergens na de zomer komen. Alle helpende handen bedankt!
werkdag_zaansrietveld werkdag_zaansrietveld werkdag_zaansrietveld


Zegersplas als vogel verzamelplek in het AD
10 feb 2012

Op 10 februari stond in het Algemeen Dagblad het artikel
Zegerplas verzamelplek
In winterweer spieden naar zeldzame vogels"

In dit artikel gesprekken met Stef Strik en Peter de Knijff.

Stef Strik: Alle plassen en sloten in de omgeving zijn bevroren en voor waadvogels is de Zegerplas de enige overgebleven plek.

Peter de Knijff: De blijvers hebben eerder een mooie plek om te broeden


Een paar winterse vogeltips
feb 2012

We zitten midden in een flinke winterse periode. Voor iedereen die van schaatsen houdt erg leuk, voor de vogels duidelijk wat minder. Zij hebben het zwaar. Voor vogelaars biedt de winter echter toch wel wat leuke mogelijkheden en ook in onze omgeving.

Alle sloten, vaarten, ondiepe plassen en ook de Rijn en de Gouwe zijn dichtgevroren. Op sommige plekken zijn nog wat wakken en die worden dan meteen ook goed bezet door eenden, zwanen etc. De Zegerplas is echter een erg diepe plas en deze bevriest niet erg snel. Ook nu is de Zegerplas niet bevroren en vele duizenden eenden zijn dan ook tijdelijk naar de Zegerplas verhuisd. Tijdens een rondje Zegerplas ziet u dus grote groepen met vooral smienten en kuifeenden. Ook zijn er makkelijk tafeleenden en dodaarsjes te vinden. Maar er zijn ook enkele andere soorten te vinden, al moet je daardoor meestal wel wat langer zoeken en een telescoop is aan te raden. Afgelopen weekend zijn er bijv. grote zaagbekken, nonnetjes en een krooneend gezien. Houd ook de oevers in de gaten want op overhangende takken is kans op de ijsvogel en in het riet misschien wel een roerdomp of een waterral.

Sinds enkele weken worden in Alphen ook twee witoogeenden (man en vrouw) gezien, een landelijk zeldzame soort. Ze zijn gezien rondom het Rietveldsepad en bij het Zaans Rietveld. Op zich geen normale locaties voor een witoogeend, je zou ze eerder verwachten op groter water. Beide vogels zijn ongeringd. Het is dus niet zeker of het wilde exemplaren zijn of ze ontsnapt zijn uit een vijver met siereenden (al horen ze dan officieel geringd te zijn). Na het begin van de vorstperiode zijn ze eventjes niet gezien, maar inmiddels zijn ze al enkele dagen aanwezig in een wak op de hoek van de Azilaan en de ingang van het Polderpeil. Onder bij het bruggetje is een wak waar je eenvoudig naar een steigertje toe loopt. Tussen de vele wilde eenden, kuifeenden en zwanen zwemmen en duiken de twee mooie bruine witoogeenden. Dichterbij dan dit kun je ze niet zien (al blijft de vraag hoe 'wild' ze nu zijn)!

Geniet dus van deze winterse periode en ga er eens op uit om in eigen omgeving vogels te kijken.

met vriendelijke groet,
Martijn


Verslag dagje Brouwersdam 11 januari 2012

Lees hier het volledige verslag van het dagje Amsterdamse Waterleidingduinen

Middelste Zaagbek
Middelste Zaagbek
kleine burgemeester
kleine burgemeester
Onderdeel van: