> O U D N I E U W S <

Welkom terug in het jaar 2011

Op deze pagina's vind u de oude gepubliceerde nieuws items.

Maar ook niet alles. Kijk ook eens naar de verslagen van de jaren 2011 , 2012 , 2013 , 2014 , 2015. Of Oud nieuws

Laatste nieuwsExcursie IJsselmeer en omgeving 26-02-2011

Op zondag 26 februari stond er een nieuwe excursie voor onze vogelwerkgroep gepland. De exacte bestemming hadden we enigszins open gelaten, namelijk het IJsselmeer en omgeving. Gelukkig was de vorstperiode al weer eventjes voorbij, ruim twee weken geleden was vrijwel het gehele IJsselmeer bevroren en waren de vogels daar grotendeels verdwenen.

Hier het verslag van de Excursie IJsselmeer en omgeving

Jacob de grote burgemeester
Jacob
de grote burgemeester
Jacob de grote burgemeester
Jacob
de grote burgemeester
Boomkruiper
zowaar
BoomkruiperVerslag dagje Amsterdamse Waterleidingduinen 30 december 2011

Lees hier het volledige verslag van het dagje Amsterdamse Waterleidingduinen

Grote Gele Kwikstaart
Grote Gele Kwikstaart


Vogelexcursie naar Oostvaardersplassen 11 december 2011

Lees hier het volledige verslag Vogelexcursie naar Oostvaardersplassen

Een dag met 55 soorten.

tjiftjaf
tjiftjaf
Tuurders
Tuurders
  


Verslag dagje Hondsbossche Zeewering oktober 2011

Lees hier het volledige verslag van het dagje Hondsbossche Zeewering

roodkeelduiker
roodkeelduiker
Scholeksters en Steenlopers
Scholeksters en Steenlopers
  


Verslag lang weekend Texel oktober 2011

Lees hier het volledige verslag van het lange weekend op Texel

orpheus spotvogel
orpheus spotvogel
daurische klauwier
daurische klauwier
  


Verslag excursie De Biesbosch 11 SEPTEMBER 2011

Lees hier het volledige verslag over bezoek aan De Biesbosch op 11 september 2011

VisArend
VisArend
Cetti's Zanger
Cetti's Zanger
  


Vogelwerkgroep in het nieuws

Twee keer in alphen-cc

1. Record aantal zwaluwnesten [alphen.cc]

Stef Strik van de Alphense Vogelwerkgroep is in jubelstemming. "Dit heb ik nog nooit gezien in Alphen. Het is spectaculair, al die gaatjes in de zandmuur." ....

2. Steeds meer parkieten [alphen.cc]

Alphen lijkt wel een oerwoud, met al die halsbandparkieten. Die knalgroene vogels zijn bezig met een flinke opmars. Vijf jaar geleden waren er twee in de stad, nu ziet vogelaar Stef Strik er soms wel dertig tegelijk rondvliegen. "Je waant je in tropische sferen", vindt hij. "Sommige mensen vinden het maar niks, maar ik noem die halsbandparkieten een aanwinst voor de stad. Ze doen geen andere vogels kwaad en ze vormen een opvallende verschijning. Maar ze schreeuwen wel alles bij elkaar." Zo'n twintig jaar geleden ontsnapten er in Den Haag enkele exemplaren die thuis bij mensen in kooien zaten. In de hofstad ontstond er zo een flinke populatie. De parkieten veroverden later ook Amsterdam en Leiden. "Nu gaan ze steeds meer oostwaarts", heeft Stef gemerkt. "Het zijn echte stadsvogels." Hoe overleeft zo'n tropische soort het in het koude Nederland? "Ze redden het door al dat vogelvoer dat wij buiten zetten. Daar zijn ze dol op, want ze eten vooral zaden. Halsbandparkieten lusten ook graag fruit. Voor mensen met appelbomen is dat wat minder leuk." Het loopt niet de spuigaten uit met de halsbandparkiet. "Als het er nou honderden worden, verdrukken ze misschien de specht. Maar daar is helemaal geen sprake van."

Verslag Zouweboezem

Lees hier binnenkort het volledige verslag over bezoek aan Zouweboezem in mei 2011

     

Verslag Texel

Lees hier het verslag door Lisette over bezoek aan Texel in mei 2011

  

Spreeuwenwolk

Alphenaren kunnen de laatste tijd genieten van een mooi vogelkunstje. Sinds afgelopen weekend hebben diverse VWG-leden melding gemaakt van een prachtig vogelverschijnsel. Al diverse dagen zijn er grote zwermen spreeuwen te zien die aan het eind van de middag gezamenlijk een slaapplaats opzoeken. Tussen 17.00 uur tot het donker wordt vormen de spreeuwen een grote zwerm die langdurig boven Alphen heen en weer vliegt. Tijdens dit vliegen laten ze de kunst van het vliegen in een zwerm zien en vormt de groep allerlei prachtige vormen en maken ze valvluchten naar beneden om vervolgens weer op te splitsen in diverse groepen en andere vormen. Van een kleine zwarte bol met duizenden spreeuwen dicht bij elkaar tot een langgerekt lint van tientallen meters lang. Zo'n zwerm vogels is echt een prachtig verschijnsel en voor degenen die het nog niet gezien hebben zeker een aanrader. Een goede locatie om te gaan kijken is nabij zwembad De Hoorn. Hier in de omgeving vliegen de spreeuwen rond en zoeken ze hun slaapplaats.
Ons VWG-lid Sjaak van Beek heeft inmiddels al een filmpje gemaakt van de spreeuwenwolk, deze is te bekijken via de volgende link: spreeuwenwolk
De spreeuw is misschien niet de meest tot de verbeelding sprekende vogel, maar zo'n spreeuwenwolk is wel degelijk de moeite waard!Onderdeel van: