> H O M E <

Welkom..

Alphen aan den Rijn heeft nog meer aan vogels te bieden dan alleen Avifauna. De Vogelwerkgroep Alphen aan den Rijn is er voor iedereen die zich betrokken voelt bij de vogels om ons heen of er gewoon geïnteresseerd in is, zowel jong als iemand van ver boven de vijftig. Kijk dus allen vooral even rond op deze website als je dat de moeite waard vindt.

< < EXCURSIE PROGRAMMA 2014 > >

excursieprogramma najaar 2014

Excursieprogramma als document vind u <HIER>

Maar kijk ook eens in de oude excursie verslagen.

Datum Titel Opmerking
Za.14 juni.
12.00 – 0.00 uur
Nachtzwaluwen op De Plateaux - Hageven Parkeerplaats Golfclub Zegerslootgebied, Alphen Stef
Zo. 7 september
8.00 - 17.00 uur
Biesbosch Parkeerplaats Golfclub Zegerslootgebied, Alphen Martijn
5 oktober
8.00-17.00 uur
Noord-Hollands Duin en Kustvogels. Parkeerplaats Golfclub Zegerslootgebied, Alphen Maikell
Vr 10 tm. ma 13 oktober Lang weekend Texel. Parkeerplaats Golfclub Zegerslootgebied, Alphen Martijn
26 oktober
9.00-15.00 uur
Maasvlakte Parkeerplaats Golfclub Zegerslootgebied, Alphen Stef
16 november
9.00-15.00 uur
Pier van IJmuiden en Kennemerduinen. Parkeerplaats Golfclub Zegerslootgebied, Alphen Stef
7 december
9.00-17.00 uur
Oostvaardersplassen. Parkeerplaats Golfclub Zegerslootgebied, Alphen Martijn
28 december
10.00-15.00 uur
Amsterdamse Waterleidingduinen. Parkeerplaats Golfclub Zegerslootgebied, Alphen Stef en Maikell
Najaar 2014


Za.14 juni. 12.00 – 0.00 uur Nachtzwaluwen op De Plateaux - Hageven

Op de scheiding van Nederland en België bevindt zich grenzeloze natuur op De Plateaux en in het Hageven. Op deze middag lopen we over de heidevelden en turen vennen af naar bijzondere vogels. In het Hageven horen we vooral Waterral en Roerdomp. Vanaf bezoekerscentrum De Wulp lopen we terug langs de heide om de Nachtzwaluw te horen en wellicht ook te zien. Met deze Bourgondische excursie worden het nuttige en aangename verenigd. Laat deze unieke belevenis niet aan u voorbijgaan!

Start: Parkeerplaats Golfclub, Zegersloot, AlphenZo. 7 september 8.00 - 17.00 uur Biesbosch

De Biesbosch is een schitterend natuurgebied op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het waterrijke natuurgebied is voor vele dieren erg aantrekkelijk. Ook de vogels maken dankbaar gebruik van de Biesbosch. Tijdens de najaarstrek maken vele vogels hier een tussenstop op weg naar het zuiden. We gaan op zoek naar steltlopers, eenden en zangvogels zoals de cetti`s zanger, maar let goed op de lucht want ook vele roofvogels, zoals de visarend, doen regelmatig de Biesbosch aan. Ook de overhangende takken moeten we zeker in de gaten houden, wellicht staan we oog in oog met een prachtige ijsvogel.

Martijn de Jong

Start: Parkeerplaats Golfclub, Zegersloot, Alphen


5 oktober 8.00-17.00 uur Noord-Hollands Duin en Kustvogels.

In het najaar vindt de jaarlijkse vogeltrek richting het zuiden plaats. Vooral in de maand oktober kan dit op sommige dagen, bij gunstige weersomstandigheden, massaal plaatsvinden. De Noord-Hollandse kust is in deze tijd van het jaar een ideale plek om de vogeltrek te observeren en op zoek te gaan naar grote aantallen vogels of zeldzame dwaalgasten die even een tussenstop maken. Voordeel van de kust is dat we natuurlijk ook nog wat zeevogels kunnen meepakken. Ongetwijfeld een dag met een paar mooie verrassingen.

Maikell Verkade

Start: Parkeerplaats Golfclub, Zegersloot, Alphen


Vrijdag 10 tm maandag 13 oktober Lang weekend Texel.

Zin in een lang weekend vol met bijzondere vogels en vooral ook veel gezelligheid? Ga dan met ons mee naar Texel! Voor het 4e jaar op rij doen we mee met het Dutchbirding weekend waar vele vogelaars op zoek gaan naar de leukste vogelsoorten. De afgelopen drie jaar hebben we tijdens dit weekend toch een paar erg mooie soorten kunnen toevoegen aan onze vogellijst. In 2011 was het warm en zonnig en zagen we Steppekiekendief, Orpheusspotvogel en Daurische Klauwier. In 2012 viel het weer wat tegen met regelmatig regen en wind maar toch zagen we maar liefst 116 soorten. Hoogtepunten waren Kleine Vliegenvanger, Zwarte Zeekoet (met Sneeuwgors ernaast), Aziatische Roodborsttapuit), Velduil, Bladkoning en een Draaihals met tegelijkertijd een over ons heen vliegende Roodstuitzwaluw. Ook 2013 leverde ondanks het minder weer mooie soorten op als Struikrietzanger en Dwerggors. Ongetwijfeld gaan we ook dit najaar weer enkele prachtige soorten te zien. Tel daarbij op de onderlinge gezelligheid, de mooie locaties op Texel en de leuke avondjes in de restaurants en je hebt alle ingrediënten voor een topweekend op Texel. Gaat u dit jaar ook mee?

Aanmelden kan t/m 31 augustus. Evt. latere aanmeldingen op basis van beschikbaarheid. Kosten: Kosten zijn momenteel nog onbekend aangezien deze afhankelijk zijn van de accommodatie en hoeveelheid deelnemers. Natuurlijk zorgen we voor zo laag mogelijke kosten! Zodra het aantal deelnemers bekend is en de soort accommodatie zullen de kosten bekend worden gemaakt. Kosten voor carpooling en eten/drinken ter plaatse worden onderling verrekend.

Voor meer informatie en opgave: e-mail : vwgalphen@live.nl

Martijn de Jong

Start: Parkeerplaats Golfclub, Zegersloot, Alphen


26 oktober 9.00-15.00 uur Maasvlakte

De Maasvlakte is een uitloper van het Rotterdamse industrieterrein, tot ver in zee. Voor veel vogels een eerste rustpunt vanaf hun trekroute over zee. We gaan op zoek naar de Arendbuizerd, Slechtvalk en Blauwe kiekendief, maar ook de “gewone” roofvogels Buizerd, Sperwer en Torenvalk zullen niet aan de aandacht ontsnappen. Op zee zoeken we Zwarte zee-eend, duikers en een enkele Jan-van Gent. Maar ook de kleine zangvogels als leeuweriken en piepers worden meegeteld in het kader van het atlasproject. Vogelwerkgroep Alphen aan den Rijn heeft voor SOVON en Vogelbescherming Maasvlakte I en II geadopteerd voor de nieuwe vogelatlas van Nederland. Zie ook www.vogelatlas.nl Dit mag je niet missen!

Stef Strik

Start: Parkeerplaats Golfclub, Zegersloot, Alphen


16 november 9.00-15.00 uur Pier van IJmuiden en Kennemerduinen.

Een leuke plek voor het spotten van zeevogels is de Pier van IJmuiden. Tijdens een wandeling van de jachthaven naar het puntje van de zuidpier ben je altijd verzekerd van een leuk aantal steltlopers als de paarse strandloper, steenlopers en drieteenstrandloper. Tussen de basaltblokken houden zich ook altijd oeverpiepers en andere zangvogeltjes op. Vervolgens speuren we de zee af, op zoek naar zee-eenden, eiders, duikers, jagers, futen en Jan-van-genten. Na een opwarmertje in Strandpaviljoen Zuidpier, waar we de waarnemingen invullen in het logboek, gaan we lopend rond het Kennemermeer. Daar spotten we veel eendensoorten en andere vogels en worden we vergezeld door de ele Kramsvogels en Koperwieken in de Duindoorn.

Stef Strik

Start: Parkeerplaats Golfclub, Zegersloot, Alphen


7 december 9.00-17.00 uur Oostvaardersplassen.

De najaarstrek is voorbij en de winter moet nog komen. Welke plek kun je dan het beste bezoeken? De Oostvaardersplassen staan altijd garant voor een mooie vogeldag. Op het water vinden we vele eenden en gaan we op zoek naar mooie wintersoorten als het Nonnetje en de Grote Zaagbek. In de bosschages zien we staartmezen, sijsjes en misschien zelfs een klapekster die op de uitkijk zit. Ook de lucht moeten we in de gaten houden voor grote rovers als de Blauwe Kiekendief, Havik of zelfs de Zeearend.

Martijn de Jong

Start: Parkeerplaats Golfclub, Zegersloot, Alphen


28 december 10.00-15.00 uur Amsterdamse Waterleidingduinen.

Maikell Verkade

Tussen alle feestdagen door is het even heerlijk tot rust komen tijdens een wandeling door de duinen. In deze excursie gaan we op zoek naar de Kramsvogel, Koperwiek en de Goudvink. Ook veel andere vogels zullen zich laten zien en met wat geluk vinden we zelfs een Klapekster.

De toegang tot het duingebied kost € 2,00 per persoon.

Start: Parkeerplaats Golfclub, Zegersloot, Alphen


Alle excursies starten:

parkeerplaats Golfclub aan de Kromme Aarweg

Voor meer informatie en opgave: e-mail: vwgalphen@live.nl

Onderdeel van: