Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zondag 19 september Kust van Noord-Holland

19 september 2021 @ 8:30 am - 5:00 pm

De Noord-Hollandse kust is in het najaar een fantastische locatie voor vogelaars. Vanaf eind augustus tot begin november is het een belangrijke ‘snelweg’ voor de vogeltrek. Bij ‘De Putten van Petten’ zien we diverse steltlopers, een soortgroep die relatief vroeg doortrekt. Door de duinen trekken al de eerste groepen zangvogels en wie weet zitten er al wat leuke zeldzaamheden tussen. Ook over zee zijn er goede kansen om wat moois te zien. Een dag met veel diversiteit!

BonteStrandloper en GrasPieper
BonteStrandloper en GrasPieper
Ik neem jullie ‘s-ochtends mee naar de Putten van Petten in Noord-Holland: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/harger-en-pettemerpolder
In De Putten zullen we watervogels zien als Rotgans, Bonte strandloper, Paarse strandloper, Rosse grutto, Smient, Kolgans en Dwerggans. In de winter van 2015-2016 verbleef er een groepje Witbuikrotganzen in De Putten. In een brakwatergebied als De Putten zie je natuurlijk veel meer! Dit is Hollandse natuur op zijn best. Denk aan soorten als Kluut, Tureluur, Slobeend, Scholekster, Watersnip, Wulp, kemphaan, Zilverplevier, Zwarte ruiter, Kanoet, Nonnetje en Wintertaling. Lepelaars foerageren in de ondiepe waterpartijen. Slechtvalk en Buizerd jagen boven het gebied. Het mooie is dat je De Putten prima kunt overzien vanaf de weg.
Rond het middaguur hebben we een lunchpauze in een café/restaurant, maar je mag natuurlijk ook je eigen lunch meenemen.
In de middag bezoeken we de Hondsbossche Zeewering en Camperduin:
 
Vogels kijken op de Hondsbossche Zeewering

De Hondsbossche Zeewering is een van de bekendste zeetrektelpunten van Nederland. Wil je zeevogels zien, dan kun je hier prima terecht. Vergeet niet om een goede verrekijker mee te nemen en liever nog een telescoop. Zeevogels houden van de zee en plegen nogal eens een eindje uit de kust te blijven. Heb je je oculairs bij, dan maak je hier kans op soorten die ik zelf altijd behoorlijk spectaculair vind. Jan-van-Gent bijvoorbeeld (al dan niet dood op het strand). Maar ook de zwarte zee-eend, grote zee-eend, roodkeelduiker, noordse stern, ijseend, noordse stormvogel, slechtvalk, roodhalsfuut, zeekoet, alk, kleine alk, kleine jager, middelste jager, grote jager, eidereend, dwergmeeuw en drieteenmeeuw mogen er zijn. Tijdens de trekperioden kunnen er grote groepen rotganzen voorbijkomen. En soms heb je een uitschieter met een vaal stormvogeltje of grauwe pijlstormvogel.
Wat is er vandaag gezien op Trektelpost Camperduin: https://vogelkijkhut.nl/view/529/
Rond 17:00 uur zijn we weer thuis.

 

Gegevens

Datum:
19 september 2021
Tijd:
8:30 am - 5:00 pm

Organisator

Stef Strik
Email
Stef.strik@planet.nl

Inschrijven excursies:

Ca. 1 – 1,5 week voor de excursie wordt nog een mail gestuurd met de aankondiging en kun je je aanmelden voor de betreffende excursie. Aanmelden kan via: vwgalphen@live.nl

 

Kosten voor carpooling worden onderling verdeeld. Aanmelding vooraf gewenst. Graag doorgeven of u zelf kunt rijden of mee wilt rijden. 

We verzamelen standaard bij Parkeerplaats Golfclub Zegerslootgebied, Alphen.