Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zondag 17 oktober Maasvlakte en vogelboulevard Oostvoorne

17 oktober 2021 @ 8:30 am - 5:00 pm

We zitten midden in oktober en vaak is dit de periode dat de vogeltrek op zijn piek is. Met name de plekken die wat verder in zee uitsteken bieden vaak een mooi rustpunt aan doortrekkende vogels. De Maasvlakte staat dan ook bekend om de vaak goede vogeltrek. In de weinige bosjes vind je vaak flink wat goudhaantjes, mezen, lijsterachtigen en andere zangers. Maar ook een meer zeldzame soort als de bladkoning wordt hier vaak gezien of gehoord. Komt de wind meer uit zee, dan bieden de zeevogels ook nog kansen. Vervolgens bezoeken we diverse plekken langs de vogelboulevard van Oostvoorne.

We beginnen deze excursie op de Maasvlakte:
Omdat de Maasvlakte gesitueerd is langs de kust, zullen veel trekvogels deze uitstulping in zee passeren en menig trekvogeltje verblijft hier om een dag op te vetten. Regelmatig worden zeldzame vogels gespot. We rijden de A15 en dan de N15 helemaal uit en beproeven langs de dijk ons geluk. De Stuifdijk tegen de Nieuwe Waterweg is aan twee kanten af te zoeken naar zangvogels zoals Draaihals, Bladkoninkje, Grauwe klauwier, etc. De vlakte zelf is goed voor trekvogels als de Morinelplevier en Velduil.
We starten in de Vogelvallei. Deze vallei is een relatief nieuw stukje natuur op de Maasvlakte. Het Havenbedrijf heeft dit stukje land omgetoverd tot natuurgebied. Eilandjes, water, slikranden en kale stukken zand trekken steltlopers, watervogels en allerlei zangvogels aan. Langs de Prinses Máximaweg is een vogelkijkscherm geplaatst.
We vervolgen onze weg naar Trektelpost Maasvlakte II. Kijk wat daar vandaag nog is gezien op: https://waarneming.nl/locations/599514/
Trektelpost Maasvlakte II
Trektelpost Maasvlakte II
Via De Slufter rijden we naar de ‘vogelboulevard’ aan de zuidzijde van de Maasvlakte.
Rond het middaguur hebben we een lunchpauze in een café/restaurant, maar je mag natuurlijk ook je eigen lunch meenemen.
In de middag bezoeken we de een rustiger gebied buiten de industrie:
 
De Westplaat

De Slikken van Voorne staan ook bekend om hun geweldige rijkdom aan wadvogels. Die liggen aan de Noordzeekant van de Brielse Gatdam. Hier ligt de Westplaat. Het water is er ondiep en dus vallen bij eb grote delen van het slik droog. Daarnaast liggen er aardige stukken kwelders. Dat trekt duizenden steltlopers aan. Drieteenstrandloper, Tureluur, Wulp, Regenwulp, Rosse grutto, Bontbekplevier en Scholekster zie je hier normaal gesproken altijd en vaak in grote zwermen. Begin van de herfst zie je op het wad ook groepjes Lepelaars foerageren. We speuren op het strand ook naar Tapuit en Strandleeuwerik. De Westplaat is tijdens de najaarstrek (augustus tot en met oktober) een van de beste gebieden om de Visarend te zien. We speuren de palen in het water af. Met een beetje geluk zien we op elke paal een Visarend zitten.

Wat is er vandaag gezien vanuit De Bonte Piet:  https://vogelkijkhut.nl/view/303/
Rond 17:00 uur zijn we weer thuis.

Gegevens

Datum:
17 oktober 2021
Tijd:
8:30 am - 5:00 pm

Organisator

Stef Strik
Email
Stef.strik@planet.nl

Inschrijven excursies:

Ca. 1 – 1,5 week voor de excursie wordt nog een mail gestuurd met de aankondiging en kun je je aanmelden voor de betreffende excursie. Aanmelden kan via: vwgalphen@live.nl

 

Kosten voor carpooling worden onderling verdeeld. Aanmelding vooraf gewenst. Graag doorgeven of u zelf kunt rijden of mee wilt rijden. 

We verzamelen standaard bij Parkeerplaats Golfclub Zegerslootgebied, Alphen.