> A C T I V I T E I T E N <

Doelstelling - Excursies - Inventarisaties en tellingen - Overig

Nachtzwaluw excursie op de Veluwezoom
23 juni 2012

Bord van NM op de Veluwezoom Uitzicht Veluwezoom 1 Om 18.30 uur verzamelde 7 leden van de VWG zich bij een bewolkte lucht en stevige wind op het parkeerterrein van de Golfclub om te vertrekken naar de Posbank om daar te starten bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.

Bij het bezoekerscentrum Veluwezoom aangekomen hebben we José Bakker uit Heemskerk begroet die zich ook aangemeld heeft. Tijdens het Googleen was ze onze excursie op internet tegen gekomen en wilde ook graag de Nachtzwaluw zien.

Omdat Maikell ziek was hebben we gezocht hoe we op het Rozendaalseveld kwamen. Daar hadden ze gisteren 5 Nachtzwaluwen gezien. Volgens de informatie borden van Natuurmonumenten was legaal met een auto er te komen. Op de plek stond een vogelaar uit Rhoon al te wachten op de komst van de Nachtzwaluw. Hij kon aanwijzen waar hij gisteren gespot was. En nu maar wachten tot de schemering in valt. Het is een oase van rust in het heide landschap. Als we geen Nachtzwaluw ontmoeten was deze rust, ruimte en natuur de reis meer dan waard.

Uitzicht Veluwezoom 2 Bij het invallen van de schemering melde de Nachtzwaluw zich laag in het veld achter bomen. Wel te zien maar niet goed in beeld. Even later kwam hij te voorschijn. Het aantal groeide aan tot minstens 3. Zij hebben een halfuur lang in ons gezichtsveld rond gevlogen zoekend naar pooidiertjes. Soms zaten ze half bidden ca 20 m van ons vandaan. Zonder kijker waren ze goed waar te nemen. Niemand van ons had zo lang en zo goed ooit Nachtzwaluwen waargenomen.

De duisternis heeft ons gedwongen te besluiten naar huis te gaan.

De Nachtzwaluwen gingen verder op zoek naar voedsel. Want voor hun begon de “dag “ pas.

Een niet te vergeten excursie waar nog lang op terug gekomen wordt.

Dick Warmerdam.

Waarnemingslijst vogelexcursie Nachtzwaluw excursie op de Veluwezoom 23 juni 2012 totaal meer dan 1:

1. Nachtzwaluw [>3]