> A C T I V I T E I T E N <

Doelstelling - Excursies - Inventarisaties en tellingen - Overig

Een lang vogelweekend naar Texel


Toevallig samenvallend met het Dutch Birding weekend.

Dag 1: vrijdag 30 september 2011.

Dat het een enerverende vogelspotdag zal worden kunnen wij niet bevroeden terwijl wij met z’n tienen op de bekende parkeerplaats klaar staan voor vertrek; wel dat het stralend weer is en de weersvoorspellingen voor de komende dagen uitstekend zijn. Ik waarschuw alvast dat dit verslag meer een sfeerimpressie is dan een adequaat vogelwaarnemingverslag want niet gehinderd door veel vogelkennis heb ik me vooral heerlijk in de Saab 96 (jeugdsentiment) van Kees en Truusje als een blinde vink door het Texelse Land laten vervoeren. We hebben een tussenstop bij de Groote Keeten (Polder 't Hoekje) boven Alkmaar; een plasgebiedje waar koffie wordt ingenomen en o.a. de Gestreepte Strandloper - Calidris melanotos wordt waargenomen naast o.a. tal van meeuwachtigen, plevieren, bonte- en krombekstrandlopers. Een boze boer en een Hitachi graafmachine maken een abrupt einde aan het spotten (terecht; geen toestemming) maar tsjonge, tsjonge wat is het lekker weer. Op naar Texel richting Mokbaai waar de Petten onze eerste pleisterplaats is. Een pijlstaarteend trekt de aandacht; grauwe ganzen, rotganzen en nijlgansen doen hun ganzending, lepelaars vliegen over, kievieten als altijd ontroerend mooi, bergeenden volop aanwezig. We maken een heerlijke wandeling is een wat noordelijker gelegen duingebied (Bleekersvallei ?) waar we het baardmannetje horen en Martijn ons op de kleine vuurvlinder wijst. Wim houdt op zijn iPhone actuele waarnemingen in de gaten (Dutch Birding Association beleven ook haar Texeldagen) en ja hoor, er is een Orpheusspotvogel waargenomen op camping de Robbenjager, bij de vuurtoren. Daar moeten we meer van weten. Er worden heuse orpheusexcursies over de camping georganiseerd inclusief wachttijden. Dan eerst nog maar even een blokje om wat een Tapuit en een Paapje oplevert. Eindelijk mogen we in een klein groepje de camping op en Orpheusspotvogel - Hippolais polyglotta wordt al snel gezien; telescopen worden snel in stelling gebracht en fotocamera’s ratelen. Iedereen blij behalve de campingbaas en wellicht de campinggasten. Later die dag krijg ik van de sympathieke “vinder“ Daniel Paalvast nog een heldere uitleg over de subtiele verschillen tussen Spotvogel en Orpheusspotvogel. De korte handpenprojectie van de Orpheus is goed op de door hem gemaakte foto te zien. (Daniel Paalvast gaf overigens op de maandag avond aansluitend op dit weekend een heldere uitleg aan de IVN-gidsen in opleiding over het fenomeen twitchen)
orpheusspotvogel door Jan Hogeveen orpheusspotvogel door Wim Kok
Na deze opwinding eerst maar eens de huisjes inspecteren en de bedden opmaken. Drinken thee op het terras en daar komt alweer een interessante melding binnen namelijk Steppekiekendief - Circus macrourus aan de noordkant van de Slufter. We gaan naar het Slufter uitkijkpunt vlakbij ons huisje en genieten van late-middagzon-sferen en kleuren. Een Blauwe Kiekendief - Circus cyaneus komt vlakbij traag voorbij zeilen. We houden onze adem in; wat een prachtig gezicht. Volgens Chris een van de mooiste waarnemingen dit weekend. De Step zit echter noordelijker en gehaast – want al later – springen we in de auto. We schuiven aan in een al lange rij telescopen en staren naar de Steppekiekendief die zo’n 100 meter voor ons stoïcijns op een paaltje zit met de rug naar ons toegekeerd. Zo nu en dan draait hij/zij de kop wat zijwaarts wat voor de kenners de typische verschillen moet opleveren. Het gaat hierbij om de lichte halsring. Ik heb ondertussen met Daniel mijn Orpheus-voorlichtings-momentje. De zon zakt, de avond valt en er moet nodig gegeten worden. In het Pruttelhuus in De Koog zakken we voldaan en rozig onderuit. Terwijl Nico de theezakjes op alfabetische volgorde legt en het tweede rondje Skuumkoppe doorkomt zijn we het roerend eens: het was een schitterende dag met de Orpheusspotvogel en de Steppekiekendief als tropische verrassingen.
Lies van de Wege

Dag 2: zaterdag 1 oktober 2011.

De dag dat we mogelijk de Morinelplevier hebben gezien.

Dag 3: zondag 2 oktober 2011.

Na het ontbijt zijn we om te beginnen naar het “bos” aan de Krimweg gereden. We hoorden goudhaantjes en zagen o.a. een aantal kepen. Het bosje lag er vredig bij in lichte ochtendmist. Er stonden aardig wat paddenstoelen en in een eik zaten prachtige gallen. Martijn ving een paardenbijter, zodat we die van dichtbij konden bekijken en fotograferen. Een juweeltje!

Op de mobiel kwam bericht door dat er een Daurische Klauwier - Lanius isabellinus was gespot bij paal 21 in het gebied De Nederlanden. De gekte sloeg toe en met nog 200 anderen spoedden we ons daarheen. We waren allerminst de eersten: twee hoge duintoppen stonden al vol vogelaars. We hadden even de kans om het beest in de kijker te krijgen en daarna vloog hij (of zij) verder naar achter weg. De menigte hield zich in om niet van het duin af te stormen de klauwier achterna. Van lieverlee daalde men af naar het pad en daar hadden we het geluk de voor Nederland zeldzame vogel goed in het zicht te krijgen, hoewel de zon enigszins verkeerd stond vanaf die kant. Geheel opgetogen van deze primeur genoten we later in de strandtent bij de opgang van koffie met appel- of perentaart, waarop Chris en Maikell ons trakteerden. Bij de IJzeren Kaap zagen we steenlopers, eidereenden en meeuwen. De meeuwen deden zich te goed aan de overschotten van gefileerde schollen, terwijl wij relaxten op het talud in de zon. Later zijn we de Slufter nog in gelopen; het was warm, zo’n 28 graden en er waren nauwelijks vogels te zien. We namen afscheid van Jan, Nico en Maikell, want die hadden we volgende dag andere verplichtingen. Aan het eind van de middag reden we nog naar De Robbenjager, waar op het terras een stand was met Swarovski verrekijkers en telescopen. Prachtig materiaal en voor sommigen was de verleiding groot (maar de prijs te hoog). Er ontspon zich een discussie of de aanwezigheid van zoveel vogelaars op één plek (zoals die morgen bij de Daurische klauwier) verstoring of schade aan het duingebied veroorzaakte. Na een drankje in de avondzon op ons “eigen” terras eindigde de dag met een voedzame maaltijd bij “’t Pruttelhuus” in De Koog, wat zo’n beetje het stamrestaurant van Alphense vogelaars op Texel begint te worden.

Dag 4: maandag 3 oktober 2011.

Qua weer begon de dag wat somber, maar al snel brak de zon door en er stond bovendien een lekker windje. Na de schoonmaak van de huisjes zijn we naar het vogeluitkijkpunt nabij de Robbenjager gereden. In het plasje zagen we o.a. een paar watersnippen en een pijlstaart. Wim kreeg op zijn mobieltje de melding dat er bij het Botenhuis een sperwergrasmus was gespot. Toen wij arriveerden stond er al een grote groep mensen te speuren naar het kleine vogeltje, maar wij hebben hem helaas niet in het vizier gekregen. Vervolgens zijn we “de Tuintjes” ingelopen. Daar was, behalve pimpeltjes, koolmezen en roodborsttapuiten niet zo veel te zien, maar er was koffie in de thermos en er stonden braamstruiken met volop rijpe bramen en dat namen we toch weer mooi even mee. Vanaf het uitkijkpunt op het duin zagen we een mooie buizerd op een paaltje zitten; hij keek als een vorst over zijn domein. Martijn ontdekte een drietal Jan van Genten die in de branding aan het vissen waren. Keer op keer stortten ze zich in de golven. Die zijn we vanaf het strand beter gaan bekijken en we kregen ook nog een zeehond en een groot aantal juveniele eidereenden in beeld. We zijn over het strand, om de vuurtoren, naar de Robbenjager gelopen voor koffie dan wel lunch. Daarna werd het tijd om naar de pont te gaan en zat het, mede dankzij het fantastische weer heerlijke en leerzame weekend, er op.

De lijst totaal meer dan 100 (t/m zondag 97 vogels):
Aalscholver Baardman Bergeend Blauwe Kiekendief
Blauwe Reiger Boerenzwaluw Bontbekplevier Bonte Strandloper
Bruine Kiekendief Buizerd Dodaars Drieteenstrandloper
Eidereend Ekster Fazant Fuut
Gaai Gekraagde Roodstaart Geoorde Fuut Gestreepte Strandloper
Goudhaan Goudplevier Graspieper Grauwe Gans
Groenpootruiter Grote Bonte Specht Grote Mantelmeeuw Grote Stern
Grote Zilverreiger Heggenmus Holenduif Houtduif
Huismus Kanoetstrandloper Kauw Keep
Kemphaan Kievit Kleine Jager Kleine Mantelmeeuw
Kleine Strandloper Kleine Zilverreiger Kluut Kneu
Knobbelzwaan Kokmeeuw Koolmees Koperwiek
Krakeend Krombekstrandloper Kuifduiker Kuifeend
Lepelaar Meerkoet Merel
Nijlgans Ooievaar Paap Pijlstaart
Pimpelmees Putter Rietgors Roodborst
Roodborsttapuit Roodkeelduiker Rotgans Scholekster
Slobeend Smient Sperwer Spreeuw
Steenloper Stormmeeuw Tapuit Tjiftjaf
Torenvalk Tureluur Turkse Tortel Veldleeuwerik
Vink Waterral Watersnip Wilde Eend
Winterkoning Wintertaling Witte Kwikstaart Wulp
Zanglijster Zilvermeeuw Zilverplevier Zwarte Kraai
Zwarte Roodstaart Zwarthalszwaan Zwartkop
Orpheusspotvogel Steppenkiekendief Daurische Klauwier
Volgende allemaal op maandag gezien
Huiszwaluw Middelste jager Jan van gent, Zwarte ruiter
Morinelplevier Binnen de groep zijn we het niet eens of wij hem gezien hebben.
Jan samen met Bertus (ter plaatse gesproken) vinden van niet.
Chris, Maikel, Martijn denken van wel.
De rest acht zich niet kundig genoeg om deel te nemen aan deze discussie.
Hij is dit weekend gezien en de waarnemingen zijn goedgekeurd.
Zullen we hem tellen of niet?