Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

5- daagse kraanvogelexpeditie Hornborgasjön Zweden

4 april 2019 - 8 april 2019

Plaats: Hornborgasjon , Zweden  (Kraanvogelexpeditie 2019.pdf)
Tijdstip: van 4 april 2019 (donderdag eerste vlucht op Landvetter) t/m 8 april 2019 (maandag laatste vlucht terug).

In deze periode ontwaakt in dit deel van Zweden de lente. Er zaten de afgelopen 5-6 jaar altijd vele duizenden kraanvogels rond het meer Horborgasjön. De aantallen hangen af van het weer etc.

In de reisperiode zit een weekeinde dat we nodig hebben om de Korhoenders te bekijken op het schietterrein. Alleen tijdens het weekeinde is dit terrein open voor publiek. Verder zijn gegarandeerd, mits het een min of meer normaal voorjaar is: kraanvogels, wilde zwanen, roodhalsfuten, ganzen soorten, steltlopers, vele eendensoorten zoals de Wintertaling, roofvogels als Zeearend, misschien de Visarend , Korhoenders (15-20 mannetjes die aan het baltsen zijn), Wulp , Goudplevier, Veldleeuwerik, etc. En alle soorten in grote aantallen. Ook al zingende bosvogels als Koperwiek, lijsters, spechten. mezen etc. Auerhoen en uilensoorten (Oehoe, Dwerguil) zijn toevalstreffers. En passant pakken we de massaal bloeiende bosflora (anemonen, longkruid, palmboompje, geelster, sterhyacint, leverbloempjes etc.) mee. Wellicht vliegt er al een Rouwmantel. Ook roepende en parende kikkers, padden en salamanders (de kam-??) zijn er volop. Met enig geluk de Heikikker.
Grofweg zeggen we dan 1-2 dagen voor kraanvogels en zwanen dus rond het meer, een dag voor wulpen en goudplevieren bij het hoogveen van Jala, een dag voor korhoenders en leeuweriken op het schietterrein, etc. Reeën, vossen en elanden zijn eveneens toevalstreffers, maar reeën zullen we zeker zien en voor elanden gan wij ons best doen. Een dassenburcht is zeker te zien; de Das via camerabeelden.

En tussendoor snuiven we wat cultuur op met een bezoek aan een klooster en opgravingen, Skovde, etc. Wellicht dat wij ook nog een Zweedse vogelaar kunnen strikken om op een avond iets te vertellen over het leven in het meer.

Het kraanvogelmeer ligt tussen de grote meren Vanern en Vattern in. Onze verblijfplaatsen zijn 2 uur rijden met de huur auto/-bus van Landvetter Götenborg. De vliegreis duurt ca. 1 uur en een kwartier exclusief de wachttijd op Schiphol. Op Landvetter is maar 1 uur maximaal wachttijd.

Prijsindicatie: € 950, all inclusive.

Overnachting in sobere onderkomens, een- of tweepersoonskamers. Indeling op basis van indeling. Logies in natuurlijke omgeving. Vogels direct rondom het onderkomen.

Ondanks formele IVN-reis, wel zelf reisverzekering afsluiten.
IVN is te nimmer aansprakelijk voor enige schade opgelopen tijdens deze expeditie.
Aan deze aanbieding mogen geen rechten worden ontleend.

Minimaal 7 deelnemers, maximaal 14.

Gegevens

Begin:
4 april 2019
Einde:
8 april 2019

Organisator

Stef Strik
Email
Stef.strik@planet.nl

Inschrijven excursies:

Ca. 1 – 1,5 week voor de excursie wordt nog een mail gestuurd met de aankondiging en kun je je aanmelden voor de betreffende excursie. Aanmelden kan via: vwgalphen@live.nl

 

Kosten voor carpooling worden onderling verdeeld. Aanmelding vooraf gewenst. Graag doorgeven of u zelf kunt rijden of mee wilt rijden. 

We verzamelen standaard bij Parkeerplaats Golfclub Zegerslootgebied, Alphen.